Houtworm en andere houtparasieten

Houtborende insecten kunnen uw meubelen of houtwerk in huis onherroepelijke schade toebrengen! Niet alleen het uitzicht van het hout gaat er op achteruit maar ook de stevigheid van bijvoorbeeld dakconstructies kunnen zware schade ondervinden van deze insecten.
 
De kever vliegt vrij in de natuur rond, eenmaal het vrouwtje heeft kunnen paren, (sterft het mannetje) legt ze haar eitjes in kieren en spleten van het hout.
De larven komen uit en beginnen in het hout gangen en gaten te knagen. Wanneer deze volgroeid zijn verpoppen ze zich tot kever en knagen zich opnieuw een gangetje uit het hout terug naar de vrije natuur.
 
We kunnen verschillende houtborende insecten onderscheiden:
 
De bekenste is de memel ook wel kleine houtworm of kleine boorkever genoemd (latijnse benaming anobium punctatum). De memel heeft enkel maar esthetische schade, gij heeft een levencyclus van 2 tot 3 jar en vliegt uit van mei tot september, de uitvleggaten zijn 2 mm groot. Een vrouwtje legt 40 tot 80 eitjes. Deze kever is tussen de 2 en de 6 mm lang.
 
De spinthoutkever (lyctus brunneus) zoals de naam reeds verklapt houd van spinthout, vooral eik. Zijn uitvlieggaten zijn 1 à 2 mm groot, de kever is 6 mm lang. Hij vliegt uit van mei tot september. Hij (of liever zij) legt 70 tot 220 eitjes en heeft een levencyclus van 1 tot 2 jaar.
 
De bonte knaagkever (xestobium rufovillosum) is iets groter dan de memel, 6 tot 8 mm, heeft een levencyclus van 4 tot 7 jaar en vliegt uit van maart tot juni. De uitvlieggaten zijn al 3 mm groot. De bonte knaagkever kan al meer schade aanrichten dan de memel en de spinthoutkever. Aantal eitjes 40 tot 70 stuks.
 
De strafste houtworm is deze van de huisboktor of houtboktor (hylotrupes bajulus), hij leeft vooral in dennenhout en heeft een levencyclus van 3 tot maar liefst 10 jaar! Zijn uitvlieggaten zijn 6 tot 10 mm groot. De houtboktor is tussen de 10 en 20 mm lang en eet zelf geen hout, het is de larve die de massale vraatschade doet. Het vrouwtje legt 200 eitjes. Het boorpoeder van deze kever is geperst. De houtboktor kan zeer grote schade veroorzaken aan dakconstructies gemaakt van dennenhout!
 
Houtwormen kunnen gemakkelijk bestreden worden met Woodcare Combi, naast insecten dood het ook houtschimmels. Woodcare Combi werkt zowel preventief als genezend.
In het geval van de huisboktor moet je niet enkel een uitwendige behandeling doen, maar dikke stukken hout moeten worden geïnjecteerd. Dit door alle 30 cm gaten te boren en deze vol te verzadigen met Woodcare Combi.
 
Afbeeldingen: wikipedia.org