Waterpompen welke moet je kiezen?

Waterpompen bestaan in honderden uitvoeringen. Welke heb jij nodig proberen wij uit te leggen in deze pompengids!

Proper-water pompen:

Watervoorziening voor huis en tuin:

Voor dagelijks gebruik van water is het belangrijk dat je voldoende druk en debiet hebt om de watervoorziening te verzekeren.
Naargelang het aantal aangesloten waterverbruikers moet je de zwaarte van de pomp kiezen, hoe meer "kranen" en hoe verder er moet gepompt worden, hoe krachtiger de pomp moet zijn.
Vroeger werden pompen voorzien van een "drukvat" om de druk te regelen, bij recentere pompen wordt er gebruik gemaakt van een "Press control", deze hebben het grote voordeel dat ze uw waterinstallatie voorzien van een constante druk en dat uw pomp beschermd is tegen drooglopen.
 
Metabo HWA 3300S   4,5 bar 3300 l/h  1100 W
Metabo HWA 4000S   4,8 bar 4000 l/h  1300 W
Metabo HWA 5000M   5,5 bar 5000 l/h  1500 W
 
De pompen met drukvat geven geen constante druk, de druk zal steeds op en neer gaan. De goedkoopste pompen worden nog voorzien met een drukvat en dit om budgetaire redenen. Zoek je dus een eenvoudige maar degelijk pomp om de planten water te geven:
 
Metabo HWW3000/20g  4,3 bar 3000 l/h 900 W
 
 
 
Leegpompen van kelders, garages en waterputten:
 
Je zoekt een tijdelijke of definitieve oplossing voor het leegpompen van een waterput of kelder? Dan is een dompelpomp de idelale oplossing.
Het voordeel van een dompelpomp is dat vlug inzetbaar is: Darm aansluiten, pomp laten zakken in het water en de stekker insteken.
Dompelpompen hebben meestal ook een vlotter die de pomp automatisch uit zet wanneer het waterniveau te laag is. Op deze manier kan je ze volautomatisch laten werken om zo je kelder droog te houden. Je voorziet je kelder van een ingemetste of ingegoten put waar de pomp met vlotter volledig in past, wanneer de put dan volledig vol staat zal de pomp hem terug leegpompen.
 
 
Wanneer je echt niet veel plaats hebt voor de pomp en de vlotter kan je ook kiezen voor een dompelpomp met geïntegreerde vlotter omdat deze zeer compact is.
 
Wanneer je niet voorzien bent van een pompput of wanneer je de wasplaats moet uitpompen door een waterlek kan je gebruik maken van een dwijlpomp die het water tot op nagenoeg enkele milimeter wegpompt!
 
 
De zwaardere dompelpompen kan je ook eventueel inzetten voor eenvoudige tuinberegening  dit indien je niet veel druk nodig hebt. Voorzien dan wel steeds voldoende dikke darmen.

 

Vuilwater pompen:

 

Leegpompen van vijvers, putten en kelders:

Het uitpompen van vuil water gebeurd bijna altijd met dompelpompen.

Met een CombiDompelpomp kan je zowel vuil water (met vervuiling tot 20 mm) als proper oppompen.

Metabo TPS14000S Combidompelpomp heeft een afneembare voet zodat deze in een handomdraai kan omgevromd worden tot een dweilpomp.

De metabo PS24000SG bouwpomp is een professionele dompelpomp voor het zwaarder werk.