Oproep van de boomkwekers: Breng geen planten mee uit Zuid Italië!

De Belgische en Nederlandse boomkweker roepen op om geen planten uit zuid Italië mee te brengen wanneer u op reis bent geweest in deze streek.

Planten die je zelf mee brengt hebben geen plantenpaspoort en zijn niet gecontroleerd op ziekten. Je kan dus zowaar ongewild een plaag meebrengen en zo grote schade veroorzaken aan regionale boomkwekers. In Zuid Italië zijn er reeds honderden hectare olijfbomen gekapt door de Xylella fastidiosa, een zeer schadelijke bacterie waar er tot nu toe geen remedie voor gevonden is. Besmette bomen moeten per direct verwijderd worden en waardplanten (planten die een plaag in leven kunnen houden) moeten bestreden worden. De Xylella fastidiosa staat op de Europese lijst van quarantaine ziekten en plagen wat wil zeggen dat ze nauwkeurig in de gaten wordt gehouden. Deze bacterie heeft zich al verspreid naar Corsica en Zuid Frankrijk (streek rond Nice). En er zijn al besmettingen gevonden tot in Duitsland.

Planten zoals Oleander, olijf, koffieboon, citrus, perzik, lavendel,... en tot wel 300 verschillende waardplanten kunnen drager zijn van Xylella fastidiosa bacterie.

Alle info over de Xylella fastidiosa bacterie vind je op de website van WageningenUR

Om deze ziekte tegen te houden wordt daarom aangeraden geen planten mee te brengen uit deze streken.