Vergeet de vogeltjes in de tuin niet….

Omdat er geen bessen en andere vruchten meer te vinden zijn, de insecten onder grond zijn verdwijnen en de kortere dagen is het voor de vogeltjes moeilijker om voedsel te vinden in de natuur. Maar het is juist dan dat het extra belangrijk is dat deze kleine gevleugelde vrienden voldoende eten, want ze hebben extra voedsel nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.
Van december tot april is het het meest noodzakelijk om de vogeltjes van vetrijke producten te voorzien (denk maar aan pindaslingers, kaasrandjes, braadvet, spekzwoerdjes, vetbollen, strooivoer,….)
Het best leg je het voedsel op een voederplank of in een voederhuisje, zodat het een beetje beschut ligt voor de regen. Ter bescherming tegen katten is het aangewezen voederhuisjes of –planken minstens anderhalve meter van de grond te plaatsen. Als kan zoek je liefst een plekje in de buurt van hagen of struiken, dan kunnen de vogels snel een veilig plekje vinden mocht er gevaar dreigen.
Het strooivoer kan makkelijk in een voedersilo. Deze heeft een dakje om het strooivoer te beschermen tegen de regen en is makkelijk op te hangen.
 
Vergis je niet, voederhuisjes bestaan er in alle maten en vormen, er zijn ondertussen al erg moderne en stijlvolle exemplaren op de markt. Zo is er Design Voederhuisje Chair, Design voederhuisje Gull
of Vogelvoeder "ei" Pistache groen die echt heel mooi passen in ieders tuin en bovendien zorgen ze er voor dat het voedsel voor de vogels beschut ligt. Wanneer u een voederplek voor vogels voorziet in u tuin wordt u vast en zeker beloond met veel leven in de tuin van deze kleine diertjes.
Koolmeesjes, pimpelmezen, … doe je vooral plezier met vetbollen, pinda’s, vogelzaad en zonnebloempitten.
Terwijl mussen en vinken de voorkeur geven aan strooivoer, zonnebloempitten, bruin brood en etensresten. Een beetje variatie in het voedsel zorgt dus ook voor een variatie aan vogels in de tuin. Ook water lokt vogels… want net als bij mensen en andere dieren is water minstens even belangrijk als voedsel. Als het vriest is het voor de diertjes moeilijk om drinkwater de vinden. Plaats daarom een bakje water, om ervoor te zorgen dat het niet bevriest kunt u er een beetje suiker aan toevoegen.
 
Met al deze eenvoudige tips kunt u ervoor zorgen dat er leven is in je tuin tijdens de winter en bovendien geef je de vogels meer overleveringskansen en zij zorgen ondertussen voor veel vogelkijkplezier.
Vergeet de vogeltjes in de tuin niet….