Prei Zwitserse Reuzen

Prei Zwitserse Reuzen
Titel:
Prei Zwitserse Reuzen

Prei (Allium porrum) is verwant aan ui, bieslook en knoflook en wordt als groente gegeten. Bij deze soort komen ook als groente voor de tot 500g wegende bol van Olifants of grootkoppige knoflook (Allium ampeloprasum var. ampeloprasum) en kurrat, waarvan de bladeren gegeten worden. Kurrat wordt in Egypte en het Midden-Oosten geteeld.
Omstreeks 2100 v.Chr. kende men prei al. De Sumerische Heerser Urnammu liet prei in de tuin van Ur telen. De Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen wisten in de oudheid prei al te waarderen als groente, van waaruit het over heel Europa werd verspreid. Prei diende o.a. als voedsel voor de pyramidebouwers in het oude Egypte. Vanwege de aanwezige mosterolie in prei vond de Romeinse keizer Nero prei erg lekker. Hij stond daarom ook wel als Porrophagus (preivreter) bekend. De Engelse koning Cadwallader gebruikt in 640 prei als herkenningsteken voor zijn troepen. Prei komt voor in het nationale embleem van Wales.
Prei is een monocotyl en de plant is opgebouwd uit bladscheden en bladschijven. De bladscheden zitten over elkaar heen gevouwen en vormen zolang ze met grond bedekt zijn het witte gedeelte van de prei. Er is in de vegetatieve fase geen stengel aanwezig. Pas onder invloed van kou, in de winter, wordt de prei generatief en gaat dan eind april/begin mei een stengel vormen. Dit gaat ten koste van de bladeren.
Aan de voet van de prei kan een verdikking optreden die knobbel genoemd wordt. Een knobbel is ongewenst omdat het verwijderen van de oude bladeren dan moeilijker gaat. Prei wordt niet alleen gekookt en soms rauw als groente gegeten, maar wordt ook als keukenkruid gebruikt. Ook veel verwerkt in salades. Met wortelen en knolselderij wordt prei in soep gebruikt.
 
 
Prei, ‘Zwitserse Reuzen’ is een zeer vroege zomerprei met een goede productie. De schachten zijn zeer lang. Middelzwaar en mooi wit van kleur. Zaaien: voor de vroege zomerteelt in januari-februari onder glas. Het zaad kiemt het best bij een temperatuur van 18-20°C. Ruim zaaien. Naarmate de plantjes groeien mag de temperatuur dalen (afharden van de plantjes). Wanneer u uitplant (in maart) zijn de planten aan de lagere (buiten) temperaturen gewend. Plant in voren (geultjes) van 10 cm diep. Afstand tussen de voren 40 cm, in de voor 10 cm. Voor de zomerteelt zaait u in maart-april in de vollegrond. In juni uitplanten als de plantjes een dikte van een potlood hebben. Plantafstand is dan 40 x 15 cm. Oogst: zomerteelt: juni-augustus. Geschikt voor invriezen.

Artikelnummer:
2496
Prijs2,45 €

incl: 

6% btw