Lavendel

Lavendel
Titel:
Lavendel

lavendula angustifolia Lavendel is een meerjarig kruid uit het Middellandse-Zeegebied. Lavendel werd al vroeg gekweekt voor de parfumindustrie in Frankrijk.
Deze lavendelsoort is wintervast en groenblijvend. Ze wordt ongeveer 55 cm groot en 45 cm breed. Je vindt ze in talrijke tuinen terug voor hun geur en en hun paarsblauwe boemen. Lavandula angustifolia is de lavendelvariant die het meest in onze streken groeit.  Gedroogd komt lavendel het best tot zijn recht in stoffen geurzakjes om te gebruiken in de kleerkast als natuurlijk parfum. In de keuken wordt lavendel gebruikt voor het kruiden van lamsvlees en schapenvlees of in stoofpotjes of visgerechten. Van de stengels en de balderen kan je rustgevende the maken.
Zaaien:
Lavendel zaaien is mogelijk vanaf april tot juni in een zaaibakje binnenshuis bij 20°C. Het kruid vraagt een relatief lange kiemduur, zeker een viertal weken. Het is raadzaam de zaden vóór het zaaien 30 minuten in water te laten weken. Dek het zaaibakje af met huishoudfolie en plaats het op een lichte, warme plaats. Als er na 5-6 weken groene scheutjes verschijnen moet de folie verwijderd worden. Verspeen de plantjes als hun eerste echte blaadjes verschijnen en verplant ze na zes weken buiten op een zonnige plaats. Plantafstand is 25 x 25 cm. Lavendel bloeit vanaf het volgende jaar.
Snoeien:
Om de plant mooi compact te houden is het aan te raden deze te snoeien. Dat kan na de bloei, waarna er nog voldoende nieuwe scheuten kunnen worden gevormd voor de winter, of in het vroege voorjaar. 
TIP: De geur van lavendel houdt mieren en bladluis op een afstand!
Inhoud : 0.75gr
Latijnse benaming voor Lavendel angustifolia: Lavandula officinalis

Artikelnummer:
1135
Prijs1,90 €

incl: 

6% btw