Snijselderie Pascal

Snijselderie Pascal
Titel:
Snijselderie Pascal

Snijselderij, blad-, struik- of bosselderij is een tuinkruid en vergelijkbaar met peterselie, maar dan met een veel sterkere smaak. Het is ook een veel agressievere plant. De plant kan hoogten bereiken van meer dan een meter. Selderij komt in Nederland ook in het wild voor en staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als vrij zeldzaam en matig afgenomen.
Snijselderij wordt zowel onder glas als in de vollegrond geteeld. Voor de teelt onder glas wordt in september gezaaid met oogst in december tot maart.
In de vollegrond wordt half april tot eind april gezaaid. Bij deze laatste teelt kan tot drie keer worden geoogst. De eerste keer in juli, daarna in augustus en september. Rassen zijn de
Amsterdamse Fijne Donkergroene, die zowel onder glas als in de vollegrond wordt geteeld. Het fijne blad is donkergroen en zeer aromatisch. Ook de bladstelen zijn zeer fijn. 
Gewone Snij wordt alleen in de vollegrond geteeld. Het blad is groot en de bladsteel grof. 
Zwolse krul wordt zowel onder glas als in de vollegrond geteeld. Het zeer aromatische blad is zeer fijn en diep ingesneden. Er is knolselderij (Apium graveolens var. rapaceum), bleekselderij (Apium graveolens var. dulce) en snijselderij. Knolselderij vormt een knol met een doorsnede van zo'n 10 cm. Hoewel knolselderij voor de knol geteeld wordt kunnen de bladeren ook gegeten worden. Vaak wordt in het vroege voorjaar knolselderij met een toefje loof in de handel gebracht. Van bleekselderij worden de bladstelen gegeten, maar ook de bladeren zijn te eten. Van de snijselderij worden de blaadjes en de bladstelen geconsumeerd.
Zo'n beetje alle selderij is heerlijk in soepen, zoals knolselderij in erwtensoep.
 
Amsterdamse donkergroene is een veel geteeld ras met donkergroen blad. Het is een mooi gewas met fijn blad. Bovendien het meest aromatische ras. Dit ras wordt zowel in de vollegrond als onder glas geteeld. Heerlijk in soepen en sauzen of als groente. Snijselderie groeit goed op alle grondsoorten, mits voldoende humusrijk. Zaai in de periode maart tot en met juli in de vollegrond op een vochtig zaaibed. Zaai in regels (of rijtjes) met een tussenruimte van 15 cm. Het zaad kiemt langzaam en kan eventueel eerst worden voorgekiemd (in vochtig zand op warmte). Onder glas wordt in september gezaaid. De grond regelmatig vochtig houden. Bij vroege zaai kan vanaf juli worden geoogst. Snij het blad niet te kort af (de vakman zegt: laat flinke stoppel staan). Zo'n 'stoppel' groeit weer uit en na verloop van tijd kan er opnieuw worden geoogst. Van zaaisel in september onder glas wordt in de periode december-maart geoogst. Geschikt voor invriezen.

Artikelnummer:
2740
Prijs1,95 €

incl: 

6% btw